Implicarea intr-un accident rutier pune soferii pe drumuri, iar durata asteptarii pana la aprobarea unui dosar este sensibil diferita la societatile de asigurari. De aceea, e foarte important sa cunoasteti la ce sa va asteptati atunci cand incheiati o polita RCA si Casco si ce intrebari sa puneti asiguratorului cand cumparati produsul.
Incheierea in graba si pe criteriul pretului mai mic nu este o practica sanatoasa pentru cei care, involuntar, ajung sa fie actorii unui accident rutier cu sau fara victime. Fiecare sofer isi repara masina pe asigurarea celui vinovat (RCA) ori daca este autorul impactului si are avariat propriul autovehicul, pe CASCO.
Procedura este urmatoarea: daca masina este netransportabila, trebuie sunat la o firma de tractari, iar masina trebuie dusa la un service agreat de compania de asigurari. Prin urmare, este esential sa aveti la indemana ori o copie a contractului, ori un numar de telefon de la agentul sau brokerul cu care ati incheiat polita, iar persoana sa poata fi sunata la orice ora din zi sau din noapte (pentru ca cea mai incurcata situatie este pentru accidentele produse noaptea).
Pentru masina nedeplasabila mai exista si varianta chemarii (in urma unei programari prealabile) a unui agent constatator la locul accidentului sau acolo unde este garata. Masina se ridica dupa ce asiguratorul achita reparatia Companiile de asigurari au o serie de service-uri agreate (carora le deconteaza reparatia), la aceste locatii ajungand si agenti constatatori.
Daca va deplasati la service, ar fi bine sa sunati inainte sa aflati daca puteti lasa masina acolo, pentru ca, in orice perioada din an, acestea sunt foarte aglomerate si, daca nu sunt locuri, veti plati parcarea. De asemenea, daca masina a fost tractata, este bine de stiut ca asiguratorul nu plateste (deconteaza) decat un singur drum, iar daca decideti sa o duceti apoi in alt service sau inapoi in parcarea de acasa, trebuie sa suportati singuri consturile celei de-a doua deplasari.
Odata lasata masina la service, pentru a se apuca de reparatii trebuie acceptul de plata al asiguratorului. Acesta dureaza intre o zi si 15 zile. Totusi, exista si asiguratori care trimit acceptul de plata dupa un termen mai mare de 15 zile. Iar dupa terminarea reparatiilor, masina nu se poate ridica decat dupa ce asiguratorul vireaza banii in contul service-ului.
Exista si varianta in care clientul achita factura reparatiei si isi recupereaza banii de la asigurator. Desi pe piata asiguratorilor exista multe alte companii care incheie RCA si CASCO (majoritatea companiilor s-au axat pe aceste polite), cele mai putin cunoscute au un numar de contracte mai mic cu service-uri si dau mai greu banii clientilor care au suferit pagube.
Un articol de: Oana Grecea
Integral in Adevarul
Un studiu international, dat publicitatii in acest an, arata influenta semnificativa pe care o pot...
Peste doua zile, primariile vor putea aplica amenzi cuprinse intre 100 si 500 de lei proprietarilor...
Principalul risc perceput de catre managerii din domeniul asigurarilor este valul de noi...
Asigurarea locuintei cu 50 de bani pe zi pare a fi ireala, avand in vedere ca suma este atat de...
Prima iubire" nu se uita niciodata si, in foarte multe cazuri, este foarte greu sa scapi de ea,...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...