Expertii avertizeaza ca taxele prea mari vor indeparta investitorii din Romania, in perioada urmatoare.
Persoanele juridice din Romania trebuie sa plateasca anual o taxa de 1,5% din valoarea contabila a cladirii, ceea ce poate insemna 30 euro/mp. In acelasi timp, in Europa Centrala si de Est, taxa nu e mai mare de 5 euro/mp, releva un studiu realizat de compania de consultanta KPMG.
Daca valoarea cladirilor din Romania este estimata la o valoare intre 1.000 si 2.000 de euro pe metru patrat, aceasta inseamna ca taxa este intre 15 si 30 de euro pe metru patrat pe an. `Nivelul disproportionat de mare al taxelor locale din Romania va constitui un motiv de descurajare a investitorilor, care vor fi tentati sa-si mute afacerea in tarile invecinate, unde aceste rate sunt mai rezonabile`, afirma Patrick Leonard, Tax Partner la KPMG Romania. El arata ca, in sistemele de impunere similare din cadrul altor tari din Europa Centrala si de Est, rata anuala nu depaseste nivelul de 5 euro pe metru patrat.
Nivelul ridicat de impunere afecteaza in special noile cladiri, fiindca impozitul are drept baza valoarea contabila a cladirii, care tinde sa fie mai ridicata pentru noile constructii.
Acest regim de taxare a fost stabilit in baza art. 253, paragraful 2, din Codul Fiscal, potrivit caruia persoanele juridice trebuie sa plateasca anual 1,5% din valoarea contabila a cladirii. Expertii KPMG spun ca respectiva prevedere trebuie reanalizata.
Primariile au puteri discretionare
O alta propunere de remediere a problemei generate de calculul inadecvat al valorii fiscale a cladirii si de nivelul ridicat de impozitare o constituie prevederea din Codul Fiscal, respectiv art. 286, paragrafele 6 si 7. Prin aceasta prevedere se acorda autoritatilor locale posibilitatea de a acorda scutiri sau reduceri de la ratele standard ale taxelor locale si scutiri sau reduceri ale taxelor locale pe teren pentru investitiile de peste 500.000 de euro, pe perioade de timp limitate.
Noii investitori pot beneficia de scutirea integrala a impozitului pe cladire pe o perioada de maximum cinci ani, in timp ce investitorii existenti pot beneficia de o rata preferentiala de 0,25% pentru calcularea impozitului pe cladiri de pana la trei ani. `Conditiile in care firmele pot beneficia de aceasta scutire nu sunt clar definite, ceea ce genereaza un potential de coruptie considerabil. Desi normele de aplicare incearca sa ofere o oarecare clarificare, procedurile impuse prin acestea sunt inca vagi si deschise interpretarilor. Autoritatile locale nu ar trebui sa aiba puteri discretionare in a acorda stimulente fiscale`, conchide expertul KPMG.
Un articol de: Dan Straut
Sursa: Adevarul
Un studiu international, dat publicitatii in acest an, arata influenta semnificativa pe care o pot...
Peste doua zile, primariile vor putea aplica amenzi cuprinse intre 100 si 500 de lei proprietarilor...
Principalul risc perceput de catre managerii din domeniul asigurarilor este valul de noi...
Asigurarea locuintei cu 50 de bani pe zi pare a fi ireala, avand in vedere ca suma este atat de...
Prima iubire" nu se uita niciodata si, in foarte multe cazuri, este foarte greu sa scapi de ea,...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...