Din totalul despagubirilor platite de asiguratorii romani, numai in 2006 aproximativ 7% reprezinta cazuri de frauda, iar segmentul politelor auto conduce detasat la acest capitol. Desi fenomenul nu se manifesta cu aceeasi intensitate ca in alte state, se cauta solutii pentru diminuarea lui.
Vehiculele care, in urma producerii unor accidente, sufera avarii care necesita reparatii ce depasesc 75% din valoarea asigurata, sunt considerate dauna totala. Dauna totala economica permite ca, prin reparare, automobilul sa poata fi repus in circulatie, deoarece structura de rezistenta nu a fost afectata. In schimb, in cazul daunei totale tehnice, Asociatia Nationala a Societatilor Dezmembratorilor Auto din Romania (ANSDAR) propune ca autoturismul sa fie scos din uz, deoarece, chiar daca ar fi reparat, nu mai prezinta siguranta in circulatie.
Insa, atelierele de reparatii auto au aparut ca ciupercile dupa ploaie, iar din comercializarea pieselor de schimb si fraudarea companiilor de asigurari se scot bani frumosi. Multe dintre firmele de profil nu respecta normele europene. `Din cei peste 1200 de agenti economici ce au declarat ca obiect de activitate tratarea vehiculelor, conform cerintelor europene nu avem nici 5% dintre acestia`, a explicat pentru Curentul presedinta ANSDAR, Maria Boghian. Asociatia a implementat sistemul de licitatie online Autosel pentru achizitionarea numai de catre agentii economici autorizati a vehiculelor considerate dauna totala.
Cele mai frecvente metode de fraudare au fost inscenarea unor accidente auto, furturi, incendiere intentionata, supraevaluarea daunelor. S-au inregistrat si numeroase cazuri de fraude interne. O solutie pentru diminuarea fenomenului de frauda este dezvoltarea unei baze de date comune, la nivelul companiilor de asigurari, care sunt obligati sa transmita intr-o baza centralizata (CEDAM) informatiile despre politele incheiate. Prin extinderea sistemului si la daunele instrumentate, s-ar putea monitoriza `istoria` masinii.
Totodata, introducerea constatului amiabil fara punerea in aplicare a sistemului de bonus-mallus nu este privita cu ochi buni de catre asiguratori, care se asteapta ca fenomenul de frauda sa creasca in intensitate. Potrivit estimarilor jucatorilor din piata, ponderea fraudelor a urcat la aproximativ 10% din volumul pierderilor suferite de companiile de profil. Comparativ cu alte state, in Romania se inregistreaza o rata mai mica a fraudelor. In statele membre ale UE, rata fraudelor este de 10% din totalul despagubirilor pentru asigurarile de bunuri, iar in SUA de 30%.
Un articol de: Simona Diaconu
Integral in Curentul
Un studiu international, dat publicitatii in acest an, arata influenta semnificativa pe care o pot...
Peste doua zile, primariile vor putea aplica amenzi cuprinse intre 100 si 500 de lei proprietarilor...
Principalul risc perceput de catre managerii din domeniul asigurarilor este valul de noi...
Asigurarea locuintei cu 50 de bani pe zi pare a fi ireala, avand in vedere ca suma este atat de...
Prima iubire" nu se uita niciodata si, in foarte multe cazuri, este foarte greu sa scapi de ea,...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...