Noutati in domeniul asigurarilor obligatorii RCA


Data: 22.05.2006

Referitor la situatia domeniului de asigurari obligatorii de raspundere civila auto (RCA), a gradului de cuprindere in aceasta forma de asigurare si a masurilor luate de autoritatile implicate in vederea solutionarii problemei semnalate de Comisia Europeana in acest domeniu, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) informeaza opinia publica cu privire la urmatoarele aspecte:

La momentul actual, baza de date CEDAM referitoare la politele de asigurare RCA si administrata de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) contine un numar de circa 2,8 milioane de inregistrari privind politele valabile la data de 1 aprilie 2006. In acelasi timp, conform raportarilor periodice transmise la CSA de societatile de asigurare, exista aproximativ 3,1 milioane polite RCA incheiate. Aceasta inseamna ca diferenta dintre cele doua valori reprezinta informatii care urmeaza sa fie transmise catre baza de date CEDAM, fiind, cel mai probabil, inca necomunicate societatilor de asigurare de catre intermediarii in asigurari (agenti si brokeri) care au vandut efectiv politele respective. 

In acelas timp, conform informarilor oficiale ale Ministerului Administratiei si Internelor (M.A.I.), numarul autovehiculelor inmatriculate se ridica la circa 3,7 milioane. Prin compararea acestui indicator cu datele raportate la CSA de catre societatile de asigurare, rezulta prin urmare un grad de cuprindere in asigurarea RCA de circa 85%.

Rezultatele controalelor efectuate in trafic de catre Politia Rutiera, la nivel national, indica insa faptul ca numai 1% din numarul autovehiculelor verificate au fost depistate ca neavand o asigurare RCA valabila, potrivit afirmatiilor facute de reprezentantii M.A.I. care au participat la cea mai recenta discutie pe tema situatiei domeniului asigurarilor RCA, organizata in data de 4 mai a.c. la Ministerul Integrarii Europene (M.I.E.) si coordonata de doamna ministru Anca Boagiu.

Un alt indicator care se situeaza tot la 1%, conform informarilor oficiale ale M.A.I., este rata autovehiculelor depistate ca fiind neasigurate si implicate in accidente de circulatie.
Situarea in jurul a circa 1% a celor doi indicatori mentionati indica faptul ca, in realitate, gradul de cuprindere in asigurarea RCA ar depasi 90%, insa nivelul real va fi identificat dupa clarificarea situatiei cu privire la autovehiculele inmatriculate, dar care, din diferite motive, nu participa in trafic (vehicule abandonate, dar neradiate, vehicule functionale, dar neutilizate in trafic, etc).

Totodata, in confomitate cu prevederile Ordonantei de urgenta nr.189/2005 si urmare efectuarii celei de-a doua comparari intre datele din CEDAM si datele privind autovehiculele inmatriculate, dupa data de 15 mai a.c. M.A.I. va incepe sa transmita instiintari proprietarilor de autovehicule care figureaza in evidente ca neavand la data de 1 aprilie a.c. o polita de asigurare obligatorie RCA valabila sau inspectia tehnica periodica efectuata, conform precizarilor reprezentantilor M.A.I. facute in cadrul intalnirii din data de 4 mai a.c.

In paralel, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor va continua campania de informare a publicului larg cu privire la necesitatea incheierii asigurarii obligatorii RCA si a consecintelor legale ale neindeplinirii acestei obligatii, atat prin intermediul mass-media, cat si prin materiale de informare. De asemenea, incepand de luni, 8 m,ai a.c., se vor intensifica controalele CSA in locurile publice unde se vand polite RCA, urmand ca societatile de asigurare care accepta vanzarea prin intermediari in orice conditii, fara respectarea prevederilor legale, sa suporte sanctiuni care vor merge pana la interzicerea temporara a practicarii asigurarilor obligatorii RCA.

Pentru alinierea completa la cerintele Uniunii Europene in domeniul RCA, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor va lua, pana la sfarsitul lunii iunie 2006, si alte masuri precum operationalizarea completa a Centrului de Informare, a Organismului de Compensare si a Fondului de protectie a victimelor strazii, conform modificarilor si completarilor aduse Legii nr.32/2000 prin legea de aprobare a OUG nr.201/2005 (aflata in prezent la promulgare). De asemenea, este prevazut ca pana in septembrie a.c. sa fie incheiat un program de reasigurare pentru Fondul de protectie a victimelor strazii.

Odata cu publicarea si intrarea in vigoare a legii de aprobare a OUG nr.201/2005, va fi imbunatatit cadrul legal astfel incat sa permita intarirea capacitatii de supraveghere si control a CSA - majorarea numarului de membri ai Consiliului CSA de la 5 la 7 si dezvoltarea procedurilor de supraveghere si control fiind masuri foarte importante in acest scop. In exercitarea atributiilor conferite de lege, de la inceputul anului 2006 si pana in prezent, CSA a aplicat sanctiuni unui numar de 7 societati de asigurare (din care 6 au fost sanctionate cu retragerea autorizatiei de functionare) si 27 de brokeri de asigurare (din care 16, prin retragerea autorizatiei de functionare, si 1 prin interzicerea temporara a activitatii).

Directia Comunicare Publica si Relatii mass-media a Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor

Articole Ghiduri Asigurari »

Studiu: Femeile sunt un segment insuficient explorat in asigurari

Un studiu international, dat publicitatii in acest an, arata influenta semnificativa pe care o pot...

Cum cumperi rapid o polita de asigurare a locuintei?

Peste doua zile, primariile vor putea aplica amenzi cuprinse intre 100 si 500 de lei proprietarilor...

Ce ii preocupa pe asiguratori?

Principalul risc perceput de catre managerii din domeniul asigurarilor este valul de noi...

Cum sa-ti asiguri locuinta cu 50 de bani pe zi

Asigurarea locuintei cu 50 de bani pe zi pare a fi ireala, avand in vedere ca suma este atat de...

Cat de veche trebuie sa fie masina ca sa nu o mai poti asigura

Prima iubire" nu se uita niciodata si, in foarte multe cazuri, este foarte greu sa scapi de ea,...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor