Pana maine, persoanele fizice care au realizat anul trecut si alte venituri in afara celor din salariu sunt obligate sa depuna declaratii de venit la Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF).
Declaratiile si formularele fiscale trebuie sa ajunga la Administratia Finantelor Publice de care apartineti (adresa de domiciliu, conform datelor din buletinul de identitate). Formularele pot fi trimise prin scrisoare recomandata depusa de dv. la posta (daca folositi plicul primit acasa de la ANAF , nu platiti taxele postale) sau va puteti duce la sediul unitatii fiscale si le depuneti la registratura. In acest an, foarte putini contribuabili au primit acasa prin posta plicurile cu formulare de la ANAF.
Daca trebuie sa depuneti declaratia, iar formularele nu v-au fost trimise, le puteti obtine de la orice unitate fiscala sau le puteti descarca de pe Internet de la adresa http://anaf.mfinante.ro/wps/portal, dati clic pe sectiunea \'Asistenta contribuabililor\' si apoi accesati \'Toate formularele, cu explicatii\'. Aici veti gasi o lista cu formularele fiscale, pe care le puteti scoate la imprimanta.
Persoanele care nu depun declaratiile de venit la timp risca amenzi cuprinse intre 10 si 100 de lei.
Sfaturi la completare
Daca obtineti venituri din mai multe surse, completati cate un cartus din declaratia 200 pentru fiecare sursa de unde obtineti venitul. Observati ca in declaratia 200 se repeta cartusele (intre 1A-B-C si 5 A-B-C), daca nu va ajung, copiati fila 2 si completati-o.
Daca doriti plata prin banca a eventualelor diferente de impozit, anexati la declaratia 200, in copie, un extras de cont sau un alt document din care sa reiasa in clar denumirea bancii si contul bancar pe care l-ati inscris in formularul 200.
Daca ati avut venituri din transferul titlurilor de valoare, la declaratia 200, anexati documentele justificative.
Nu trebuie sa depuneti declaratie de venit daca in anul 2006: ati avut venituri doar din salarii; ati avut venituri numai din pensii; ati avut venituri din vanzarea unei case, a unui teren; ati castigat la jocuri de noroc sau diverse premii; ati avut venituri din investitii (dobanzi, dividende); ati avut venituri din tranzactionarea titlurilor dobandite gratuit, in cadrul Programului de privatizare in masa; venituri din alte surse (de exemplu: venituri din prime de asigurari).
Trebuie sa depuneti declaratie de venit daca in anul 2006: ati avut venituri din activitati independente (comert, servicii, meserii), profesii liberale (avocat, notar, contabil, arhitect); drepturi de proprietate intelectuala: inventii, drepturi de autor; ati avut venituri din cedarea folosintei bunurilor (ati dat cu chirie un apartament, o casa, un teren, un utilaj, un vehicul); ati avut venituri din activitati agricole determinate in sistem real, adica tineti contabilitate in partida simpla; ati avut venituri din tranzactii cu titluri de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare, in cazul societatilor inchise.
Sursa: Libertatea
Un studiu international, dat publicitatii in acest an, arata influenta semnificativa pe care o pot...
Peste doua zile, primariile vor putea aplica amenzi cuprinse intre 100 si 500 de lei proprietarilor...
Principalul risc perceput de catre managerii din domeniul asigurarilor este valul de noi...
Asigurarea locuintei cu 50 de bani pe zi pare a fi ireala, avand in vedere ca suma este atat de...
Prima iubire" nu se uita niciodata si, in foarte multe cazuri, este foarte greu sa scapi de ea,...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...