Noua taxa de inmatriculare ar putea fi adoptata pana in vara. Comisia Europeana le-a cerut oficialilor romani, aflati ieri la Bruxelles pentru a prezenta noua formula a taxei second-hand, sa vina cu un proiect legislativ concret prin care sa se reglementeze modificarea sistemului de taxare.
Comisia a avut o atitudine pozitiva, dar partea romana trebuie sa introduca aceste propuneri intr-un proiect de lege ce trebuie inaintat Uniunii Europene`, ne-au declarat surse din Ministerul Economiei si Finantelor. Comisia Europeana isi va exprima o opinie cu privire la acest proiect de lege, iar daca avizul va fi unul pozitiv, taxa ar putea fi modificata in aproximativ o luna.
In urma discutiilor, concluzia a fost ca acest proiect de lege in care vor fi introduse modificarile trebuie adoptat pana la sfarsitul acestei sesiuni parlamentare (sfarsitul lui iunie - n.r.)`, au mai precizat sursele citate.
Noua varianta propusa de oficialii de la Bucuresti presupune reducerea la aproape jumatate a taxei in cazul masinilor Euro4, dar mentine sau chiar majoreaza valoarea pentru autoturismele cu motorizari Euro3 sau Euro2.
Delegatia romana care a prezentat ieri pozitia guvernului de la Bucuresti, condusa de secretarul de stat Catalin Doica, a pus pe masa Comisiei Europene si o noua formula concreta de calcul pentru taxa, din care dispare un coeficient de corelare. Acesta marea valoarea taxei direct proportional cu vechimea masinii. In formula practicata in prezent acest coeficient este utilizat.
Noua formula a taxei ii avantajeaza, ca si acum, in primul rand pe producatorii de autovehicule, care scapa de amenintarea masinilor second-hand Euro3 sau Euro2 aduse din afara tarii.
Termen la limita
Ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, a reusit sa respecte termenul de trei luni pe care Comisia Europeana l-a dat pentru a primi raspuns la o serie de critici aduse actualului sistem de taxare. Termenul dat de Comisie expira astazi, iar in cazul in care executivul nu ar fi prezentat un raspuns multumitor, Romania ar fi putut ajunge in fata Curtii Europene de Justitie.
Pana cand reprezentantii guvernului vor reusi sa incropeasca un proiect de lege si sa-l treaca prin parlament, romanii vor scoate in continuare din buzunare sume foarte mari pentru a-si inmatricula masinile. Daca CE va aviza noua taxa si nu se va ajunge in fata justitiei europene, cei care au platit taxa in sistemul actual nu-si vor mai putea recupera banii.
Un articol de: Mihaela Dinca
Sursa: Evenimentul Zilei
Un studiu international, dat publicitatii in acest an, arata influenta semnificativa pe care o pot...
Peste doua zile, primariile vor putea aplica amenzi cuprinse intre 100 si 500 de lei proprietarilor...
Principalul risc perceput de catre managerii din domeniul asigurarilor este valul de noi...
Asigurarea locuintei cu 50 de bani pe zi pare a fi ireala, avand in vedere ca suma este atat de...
Prima iubire" nu se uita niciodata si, in foarte multe cazuri, este foarte greu sa scapi de ea,...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...