Legea de functionare a agentiei Nationale pentru Locuinte permite acesteia sa cumpere terenuri pentru construirea de case cu credit ipotecar. Pana in prezent, ANL nu a cumparat si nici nu intentioneaza deocamdata sa achizitioneze terenuri din lipsa de finantare si pentru ca autoritatile locale ofera astfel de amplasamente.
Aflata sub autoritatea Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, ANL s-a infiintat initial doar pentru construirea de locuinte cu credit ipotecar, mai tarziu aparand si programele de locuinte oferite spre inchiriere. In cadrul ambele programe, autoritatile locale pun la dispozitie terenurile. `Autoritatile publice sunt mai generoase in a acorda terenuri pentru apartamente in regim de inchiriere pentru ca astfel isi rezolva unele probleme legate de cererea de locuinte.
Toate localitatile din tara, toate judetele care au cereri mari de locuinte ne transmit listele cu terenurile disponibile`, a precizat Gheorghe Popescu, director general ANL. Exista o baza de date si in functie de finantare, pastrandu-se un anumit echilibru la nivel national, se construieste in toate zonele: Giurgiu, Caras-Severin, Covasna, Suceava, Botosani etc. Nu este un deficit de terenuri pentru construirea de locuinte ANL, spun reprezentantii ANL.
Pentru constructia locuintelor cu credit ipotecar prin programul ANL, incepand de anul trecut au fost accelerate proiectele, luandu-se in considerare faptul ca, in Europa, Romania ramasese singura tara care construia cu bani de la buget locuinte. In general, segmentul imobiliar, constructia de locuinte trebuie sa fie apanajul domeniului privat. Statul intervine doar prin acte normative pentru a crea facilitati si a stimula constructia de locuinte. `ANL nu si-a propus si nici nu are ca obiectiv sa rezolve in totalitate problema cererilor de locuinte. Ca pondere, din tot ce se construieste, ANL detine 14-15% cu ambele programe`, a precizat Gheorghe Popescu.
ANL a transmis tuturor consiliilor judetene adrese prin care solicita sa fie comunicate optiunile, la terenuri, pentru construirea in regim de credit ipotecar. Dupa modificarea legii de functionare si organizare a ANL-ului sunt permise parteneriate cu persoane private pentru construirea pe anumite terenuri.
Ofertele de terenuri pentru construire au venit din multe localitati, insa ANL si-a pus problema daca este convenabil sa se realizeze constructii in orice zona. Terenurile care se preteaza pentru locuintele cu credit ipotecar trebuie sa fie atractive pentru beneficiari, sa fie situate intr-o zona cat de cat buna, daca se poate cat mai central si nu in ultimul rand sa existe utilitati. In general, desi legea mentioneza obligativitatea autoritatilor locale de a finanta utilitatile, acestea evita sa se implice din lipsa de fonduri. `ANL nu incepe constructia decat daca este bazata pe contracte ferme.
Noi nu suntem un dezvoltator privat, trebuie sa avem finantari deschise cu fiecare beneficiar`, a precizat directorul ANL. Terenurile pentru constructia de case cu credit ipotecar prin ANL nu mai sunt oferite beneficiarilor cu titlu gratuit, asa cum era, in urma cu cativa ani, cand s-a demarat programul. Terenurile se dau in folosinta de catre autoritatile locale fie cu o chirie, in schimbul anumitor taxe etc. Cu toate ca au existat cazuri, s-a evitat darea terenurilor in concesiune. Mai nou, dupa modificarea legii administratiei publice locale, terenurile se vand, respectandu-se dreptul de preemtiune a celor care au constructia ridicata pe teren.
Un articol de: Romulus Cristea
Sursa: Romania Libera
Un studiu international, dat publicitatii in acest an, arata influenta semnificativa pe care o pot...
Peste doua zile, primariile vor putea aplica amenzi cuprinse intre 100 si 500 de lei proprietarilor...
Principalul risc perceput de catre managerii din domeniul asigurarilor este valul de noi...
Asigurarea locuintei cu 50 de bani pe zi pare a fi ireala, avand in vedere ca suma este atat de...
Prima iubire" nu se uita niciodata si, in foarte multe cazuri, este foarte greu sa scapi de ea,...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...