Dupa mai multe schimburi de replici pe marginea majorarii punctului de pensie, avantajul electoral al acestei masuri a fost precumpanitor, in detrimentul argumentelor economice. Ca urmare, pensiile se vor mari, dupa cum se stie. Ce nu se stie este faptul ca toti pensionarii vor fi obligati sa plateasca asigurari de sanatate.
Actiunile guvernamentale din ultimul timp care vizeaza domeniul pensiilor pot fi date ca exemplu la categoria `Asa nu`. Dupa ce PSD a lansat pe piata ideea majorarii punctului de pensie, oficialii guvernamentali au sarit ca arsi, sustinand ca nu sunt bani. Astfel, in iunie anul acesta, ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, afirma ca majorarea pensiilor la 45% din salariul mediu brut pe economie, ceruta de social-democrat i, nu este posibila, din cauza resurselor bugetare insuficiente. `Potrivit calculelor, majorarea pensiilor la nivelul propus de PSD necesita un efort bugetar de 6,4 miliarde de lei, in conditiile in care Guvernul va adopta alte doua masuri care vor diminua veniturile bugetare. Este vorba despre reducerea contributiilor sociale cu 6%, precum si transferul altor doua procente la pensiile private obligatorii care vor determina o presiune semnificativa asupra bugetului`, sustinea Varujan Vosganian.
Azi o vedem si maine nu e!
Dupa ce subiectul a capatat un clar caracter electoral, oficialii guvernamentali au descoperit brusc ca propriile argumente nu mai sunt valabile si ca sunt bani din belsug. Ca urmare, majorarea pensiilor a devenit certitudine. In acelasi timp insa, contransi de realitatile economice care nu se lasa induplecate de necesitatile electorale, guvernantii au luat o decizie menita sa mai aduca ceva bani la bugetul secatuit de aceasta generozitate nemaivazuta, nemaiauzita.
Astfel, potrivit unei ordonante de urgenta (90/2007) publicate in `Monitorul Oficial` la sfarsitul lunii trecute si care, in acest fel, isi produce deja efectele, `contributia pentru veniturile din pensii aflate sub limita sumei impozabile din pensii prevazute in Codul fiscal se datoreaza si se calculeaza incepand cu 1 ianuarie 2009`. Ordonanta este semnata de catre premierul Tariceanu si a fost contrasemnata de catre ministrul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse, Paul Pacuraru, ministrul Sanatatii Publice, Eugen Nicolaescu, si ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian. `In considerarea faptului ca aceste elemente trebuie avute in vedere la elaborarea bugetului pe anul 2008, cu respectarea calendarului bugetar prevazut de Legea nr. 500/2002 privind finantele publice, cu modificarile ulterioare, si ca toate acestea vizeaza interesul general public si constituie situatii de urgenta si extraordinare a caror reglementare nu poate fi amanata, Guvernul Romaniei adopta prezenta ordonanta de urgenta`, se precizeaza in preambulul actului normativ.
Pentru interesul public!
Cu alte cuvinte, toti pensionarii, indiferent de nivelul pensiei, vor fi obligati sa plateasca asigurari de sanatate pentru `interesul general public`. Ca sa fim corecti cu cei care au luat aceasta decizie, trebuie sa recunoastem ca, teoretic, e posibil ca pensionarii sa isi poata permite acest lux, pentru ca, nu-i asa, pensiile le vor fi marite! Totusi, lasand ironia la o parte, ceea ce s-a intamplat in ultima vreme in legatura cu pensiile poate fi reflectat de proverbul: da cu o mana si ia cu amandoua.
Integral in Banii Nostri
Un studiu international, dat publicitatii in acest an, arata influenta semnificativa pe care o pot...
Peste doua zile, primariile vor putea aplica amenzi cuprinse intre 100 si 500 de lei proprietarilor...
Principalul risc perceput de catre managerii din domeniul asigurarilor este valul de noi...
Asigurarea locuintei cu 50 de bani pe zi pare a fi ireala, avand in vedere ca suma este atat de...
Prima iubire" nu se uita niciodata si, in foarte multe cazuri, este foarte greu sa scapi de ea,...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...