Ordin nr. 6/2009 privind egalitatea intre femei si barbati in asigurari


Data: 06.04.2012

Ordin nr. 6/2009 pentru punerea in aplicare a Normelor privind implementarea principiului egalitatii de tratament intre femei si barbati in ceea ce priveste accesul la serviciile din domeniul asigurarilor si furnizarea de servicii in domeniul asigurarilor (Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 327 din 18/05/2009).

In temeiul prevederilor art. 4 alin. (27) din Legea nr. 32/2000 privind activitatea de asigurare si supravegherea asigurarilor, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si ale art. 7 alin. (3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 61/2008 privind implementarea principiului egalitatii de tratament intre femei si barbati in ceea ce priveste accesul la bunuri si servicii si furnizarea de bunuri si servicii, aprobata cu modificari prin Legea nr. 62/2009,
potrivit Hotararii Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor la data de 11 mai 2009, prin care s-au adoptat Normele privind implementarea principiului egalitatii de tratament intre femei si barbati in ceea ce priveste accesul la serviciile din domeniul asigurarilor si furnizarea de servicii in domeniul asigurarilor,
Presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor emite urmatorul ordin:
Art. 1. - Se pun in aplicare Normele privind implementarea principiului egalitatii de tratament intre femei si barbati in ceea ce priveste accesul la serviciile din domeniul asigurarilor si furnizarea de servicii in domeniul asigurarilor, prevazute in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
Art. 2. - Directiile de specialitate din cadrul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor vor asigura ducerea la indeplinire a prevederilor prezentului ordin.

Presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor,
Angela Toncescu
Bucuresti, 11 mai 2009
Nr. 6

ANEXA
NORME privind implementarea principiului egalitatii de tratament intre femei si barbati in ceea ce priveste accesul la serviciile din domeniul asigurarilor si furnizarea de servicii in domeniul asigurarilor

Art. 1. - Prezentele norme reglementeaza masurile privind implementarea principiului egalitatii de tratament intre femei si barbati in ceea ce priveste accesul la serviciile din domeniul asigurarilor si furnizarea de servicii in domeniul asigurarilor.


Art. 2. - Sub incidenta prezentelor norme intra asiguratorii, persoane juridice romane.


Art. 3. - (1) In desfasurarea activitatii specifice, asiguratorii au obligatia de a respecta principiul egalitatii de tratament intre femei si barbati, asa cum este definit in Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 61/2008 privind implementarea principiului egalitatii de tratament intre femei si barbati in ceea ce priveste accesul la bunuri si servicii si furnizarea de bunuri si servicii, aprobata cu modificari prin Legea nr. 62/2009.
(2) Utilizarea factorului actuarial sex in calcularea primelor si/sau beneficiilor aferente contractelor de asigurare nu trebuie sa determine diferente in materie de prime si beneficii pentru persoana asigurata.
(3) Sunt exceptate de la aplicarea prevederilor alin. (2) contractele de asigurare incheiate cu respectarea urmatoarelor conditii:
a) elementul sex este un factor determinant in evaluarea riscului;
b) metoda de calcul al primelor si/sau beneficiilor se bazeaza pe date actuariale si statistice relevante si realiste, prelucrate, publicate si actualizate regulat;
c) datele mentionate la lit. b) vor fi puse la dispozitia publicului, cu indicarea sursei;
d) diferentele dintre prime si/sau beneficii trebuie sa fie proportionale cu diferentele rezultate din datele statistice.
(4) Asiguratorii au obligatia de a verifica periodic relevanta datelor utilizate si de a le actualiza anual.


Art. 4. - (1) Asiguratorii au obligatia de a analiza existenta, in cadrul contractelor pe care le incheie, a oricaror costuri legate de sarcina si maternitate, pentru persoanele asigurate, care determina diferente in materie de prime si/sau beneficii pentru persoana asigurata, in vederea eliminarii acestora pana in data de 21 decembrie 2009.
(2) Asiguratorii au obligatia ca dupa data de 21 decembrie 2009 sa nu mai incheie astfel de contracte de asigurare.


Art. 5. - (1) Asiguratorii au obligatia sa elaboreze si sa aplice proceduri si/sau norme interne privind colectarea, prelucrarea, publicarea si actualizarea datelor statistice si actuariale, folosite pentru produsele de asigurare care utilizeaza elementul sex, ca factor in calcularea primelor si/sau beneficiilor aferente acestora.
(2) Asiguratorii sunt pe deplin responsabili pentru furnizarea de contracte de asigurare, care utilizeaza prime si/sau beneficii diferentiate in functie de elementul sex.


Art. 6. - Asiguratorii au obligatia de a mentiona in contractul de asigurare categoria de date statistice si actuariale utilizate la calcularea primelor si/sau beneficiilor si modul in care sunt accesibile tertilor.


Art. 7. - (1) Anual, la data depunerii situatiilor financiare auditate, asiguratorii trebuie sa comunice Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor situatia contractelor si datele statistice relevante. Pentru anul 2008 data de comunicare este 21 mai 2009.
(2) In cazul in care, asiguratorii nu utilizeaza datele statistice furnizate de institutiile nationale, acestia au obligatia sa prezinte si sursa datelor, metodele si ipotezele utilizate in prelucrarea acestora.


Art. 8. - Incalcarea prevederilor prezentelor norme constituie contraventie si se sanctioneaza in conformitate cu prevederile art. 39 din Legea nr. 32/2000 privind societatile de asigurare si supravegherea asigurarilor, cu modificarile si completarile ulterioare.


Art. 9. - Prezentele norme se completeaza de drept cu celelalte prevederi ale legislatiei privind implementarea principiului egalitatii de tratament intre femei si barbati in ceea ce priveste accesul la serviciile din domeniul asigurarilor si furnizarea de servicii in domeniul asigurarilor.

Articole »

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

Dispare stampila, apare polita de asigurare de garantie

Ministerul Finantelor Publice va completa prevederile privind tipurile de garantii prin...

Misu Negritoiu: "In piata asigurarilor nimeni nu isi asuma nici un risc"

"In piata asigurarilor nimeni nu isi asuma nici un risc. Toti fac business pe garantii. Vezi daca...

Test de stres pentru asiguratorii din Romania

Inca 21 de asiguratori din Romania vor fi evaluati in cadrul programului Balance Sheet Review and...

Institutul de Management in Asigurari se va transforma in Institutul de Studii Financiare

Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) a aprobat infiintarea Institutului de Studii...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor