Cat de bine este sa ne lasam banii pe mana fondurilor de investitii?


Data: 17.03.2011

Fondurile de investitii in lei au realizat in ultimele 12 luni o performanta destul de buna, avand in vedere contextul economic prin care Romania a trecut si, in mare parte, inca mai trece. Tocmai de aceea, a-ti lasa banii pe mana fondurilor de investitii intr-o asemenea perioada poate fi o optiune destul de avantajoasa.

Printre cele mai profitabile fonduri s-au numarat cele monetare si fondurile de obligatiuni si instrumente cu venit fix, al caror randamente au fost in medie de peste 7,5%, potrivit informatiilor furnizate Ziare.com de catre Asociatia Administratorilor de Fonduri (AAF).

Acest gen de fonduri au majoritatea activelor constituite din depozite bancare, certificate de depozit si obligatiuni.

In schimb, la polul opus, o parte din fondurile de actiuni au inregistrat evolutii foarte slabe, in unele cazuri chiar negative.

Dupa cum le spune si numele, aceste fonduri au activele construite din actiuni cotate si cum bursele nu au mers prea bine in acesti ultimi doi an, randamentele nu au fost tocmai imbucuratoare.

Fondurile monetare
Astfel de fonduri investesc in instrumente pe termene scurte si foarte lichide ale pietei monetare sau, intr-o proportie redusa, pe piata de capital, fiind o alternativa foarte buna a contului bancar.

Pe acest segment, Certinvest a inregistrat cea mai buna performanta a ultimelor 12 luni, dupa cum arata datele, cu un randament de 8,7%. Dar daca vorbim de cresterile pe ultimii trei ani, randamentul sau a fost de aproape 30%, acesta nefiind insa cel mai performant.

BCR detine recordul pe ultimele 36 de luni, cu o evolutie pozitiva de peste 40% a valorii activelor, din care 8,2 puncte procentuale numai in ultimele 12 luni. O crestere de peste 8 procente a inregistrat si fondul Raiffeisen - 8,5%, mai exact.

Cele mai multe banci din Romania au acum cate un fond de investitii mai mult decat pregatit sa va ruleze banii pentru a-i inmulti, asta daca alegeti un fond cu risc scazut.

Fondurile de obligatiuni si instrumente cu venit fix
Dupa cum le spune si numele, acestea se axeaza intr-o proportie ridicata in obligatiuni, fie ca sunt obligatiuni de stat, municipale sau corporative. Restul banilor sunt investiti in alte instrumente cu grad scazut de risc, cum ar fi depozitele bancare.

Si pe aceasta portiune fondurile care s-au batut pentru suprematie au fost Certinvest si BCR. De aceasta data, BCR a avut o evolutie uimitoare in ultimele 12 luni - 9,1%, in timp ce pentru ultimele 36 de luni cresterea a fost de 40,6%.

In schimb, Certinvest a inregistrat, in ultimul an, o evolutie pozitiva de 8,6%, iar per total in ultimele luni cresterea valorii activelor a fost de 43,5%, una dintre cele mai bune evolutii, daca nu chiar cea mai buna.

Fondurile diversificate
In cazul acestora, la subcategoria fondurilor defensive, castigatorul, din punct de vedere al ultimelor 12 luni, a fost Carpatica, cu o crestere de 12%.

Acest fond are mai bine de 55% din activele nete investite in certificate de depozit si depozite bancare, 30% sunt implicate in obligatiuni peste 10% in actiuni cotate si restul in alte instrumente de investitii.

Pe nisa fondurilor echilibrate, OTP Balansis a fost cel care a avut cea mai buna performanta, dupa ce ultimul an i-a adus o crestere a activelor de peste 11%, acesta fiind urmat de KD Optimus cu o crestere de 7,2%.

OTP Balansis are mai bine de 40% din active investite in actiuni cotate si cate 20% in depozite bancare si obligatiuni. La fondurile dinamice, Carpatica Stocks este fondul cu cea ma buna evolutie - 7,5%.

Pe segmentul fondurilor flexibile, "Diverso" si "Actiuni" ale BRD "au facut legea", ambele fonduri inregistrand evolutii de peste 11%. Daca Diverso are 40% din active in actiuni cotate la bursa, Actiuni isi merita numele, in conditiile in care peste 75% din active sunt in actiuni.

Fondurile de actiuni
Aici unele fonduri au cunoscut scaderi greu de trecut cu vederea. Un astfel de caz este cel al fondului Active care in ultimul si-a depreciat valoarea activelor cu peste 8%, iar in ultimii trei ani cu peste 36%. La fel s-a intamplat si cu BT Maxim, caruia anii de criza i-au adus o "gaura" in active de 43,5%.

Cele mai grele caderi, le-au avut, in ultimele 36 de luni, Omninvest - 64,7% si Raiffeisen Actiuni cu peste 51%. BT Index si KD Maximus au avut cresteri de 11,8 si respectiv, 12% in ultimul an.

Sursa: Ziare.com 

Articole Sfatul Specialistului »

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Asigurarea obligatorie de raspundere civila, un pas necesar pentru evitarea tragediilor in cluburi

Asigurarea de raspundere civila ar trebui sa fie obligatorie pentru patronii de cluburi, asa cum se...

Romanii cheltuie putin pe asigurari si prefera politele generale

Cetatenii romani cheltuie pe asigurari de 20 de ori mai putin decat orice alt cetatean european,...

IMM-urile - o oportunitate pentru asiguratorii din Romania, politele auto - un produs nesustenabil

"Suntem pe ultimele locuri din Europa in ceea ce priveste piata asigurarilor, insa avem teluri...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor