Ce produse de economisire au bancile pentru cei mici?


Data: 02.06.2011

Nu e niciodata prea devreme pentru a economisi pentru viitorul copiilor, spun bancile comerciale care ofera produse de economisire speciale pentru clientii de pana in 18 ani.

Conturile de economii sau depozitele pentru copii sunt prevazute in general cu dobanzi mai mari decat produsele standard si pot fi deschise pe numele copilului de catre parinte sau tutorele legal, de la momentul eliberarii certificatului de nastere si pana la implinirea varstei de 18 ani.
La implinirea acestei varste, soldul contului este transferat de regula intr-un cont curent si pus la dispozitia titularului. Oricine poate depune sume de bani in contul copilului.
Dupa implinirea varstei de 14 ani, majoritatea bancilor ofera copiilor un card atasat contului curent.
Va prezentam in continuare produsele de economisire dedicate copiilor existente in portofoliile bancilor comerciale locale.
Planul de economii pentru copii "Crestem impreuna" de la Raiffeisen Bank poate fi deschis in lei sau euro inca din primele zile de viata ale copilului. Suma minima de constituire este de 150 lei, respectiv 200 euro, iar plafonul maxim al contului ajunge la 420.000 lei si 100.000 euro.
Rata anuala a dobanzii pentru conturile in lei este fixa pe perioade de cate un an, un timp ce rata anuala a dobanzii pentru conturile in euro este fixa pentru primii 3 ani, dupa care fixa pe perioade de cate 1 an. Dobanda se calculeaza zilnic si se capitalizeaza anual, adaugandu-se la soldul planului de economii.
Rata anuala de dobanda este 7,00% pentru conturile in lei, respectiv 3,5% pentru depunerile in euro.
Banca nu percepe comisioane pentru deschiderea, administrarea si inchiderea planului de economii.
ATUCONT de la BRD este un cont de economii in lei, euro sau usd disponibil oricarei persoane fizice, inca de la implinirea varstei de 14 ani.
Banca nu percepe comisioane pentru deschiderea de cont, depunerile de numerar, incasari intra si interbancare, transferuri de bani in contul tau curent deschis la BRD. Accesul la ATUCONT este determinat numai de mentinerea in cont a unei sume minime.
Contul in lei este bonificat cu o dobanda de 5.00%, depunerile in euro cu 2.00%, iar in usd cu 1,50%. Dobanda se calculeaza de doua ori pe luna, la date fixe: 01 si 15 ale lunii.
Pentru contul ING Economii pentru Copii nu exista suma minima pentru deschidere. Dobanda anuala este in cuantum de 5%. In primul trimestru, pentru achizitionarea pachetului ING Economii pentru Copii banca ofera o dobanda de 7% pe an formata din dobanda anuala de 5% si dobanda bonus in valoare de 2% care este virata in prima saptamana a trimestrului urmator.
Soldurile ce depasesc 500.000 lei sunt bonificate cu dobanda de cont curent obisnuit (0,5% p.a. in prezent).
Clientii nu platesc comisioane pentru deschiderea contului, emiterea cardului, administrarea acestora, depuneri de bani in cont la bancomat. In schimb, sunt taxate retragerea de numerar, transferul de bani din ING Economii pentru Copii catre alte conturi si serviciul ING Foto Card (emitere 50 lei, administrare anuala 28 lei), SMS (1 leu/luna), Asigurare de viata (4 lei/luna suma asigurata 10.000 lei si 10 lei/luna suma asigurata 30.000 lei)
Contul Junior oferit de UniCredit Tiriac Bank este disponibil in lei, euro sau usd, iar valoarea minima a unui depozit este de 5 euro. La deschiderea sau inchiderea unui cont Junior, nu se percep comisioane. Dobanda este de 4.00% in lei, 1.50% in euro si 1.25% in usd.
Banca Comerciala Carpatica lanseaza chiar pe 1 iunie depozitul Smart Kid in lei si euro. Banca nu percepe comisioane pentru deschiderea, administrarea si lichidarea depozitului, retragerea in numerar la scadenta sau retragerea in numerar a sumelor acumulate in depozit. Dobanda este?7% la lei si 4% la euro.
Suma minima de constituire a depozitului este de 250 Ron sau 60 Euro, pe o perioada de un an, cu prelungire automata. Sunt permise depuneri ulterioare de sume in depozit de minim 42 lei/10 euro, iar clientii primesc dobanda chiar din data depunerii. Oricine poate depune bani in depozitul copilului. Depozitul SMART KID este cu acumulare si cu capitalizarea anuala a dobanzii. La fiecare prelungire automata a depozitului se acorda un bonus la dobanda in vigoare.
Pentru contul de economisire Alpha Dreams, de la Alpha Bank, dobanda se calculeaza zilnic si se capitalizeaza lunar, fiind de 5,75% pentru economiile in RON, respectiv 2,25% si 2,00% in euro si usd.
In fiecare an in luna iunie, pana la implinirea varstei de 18 ani, banca ofera dublul ratei dobanzii standard pentru sumele depuse in contul tau, daca acesta are o vechime de minimum 9 luni.
Disponibilul minim este de 40 lei, 10 euro sau 15 usd in functie de moneda in care a fost deschis contul. Sumele maxime pentru care se bonifica dobanda sunt: 200.000 lei, 50.000 euro, 75.000 usd).
Costuri constau in comisionul lunar de administrare in valoare de 2 RON / 1 euro sau 1 usd, in functie de moneda in care este deschis contul; comisionul de retragere aferent contului Alpha Dreams - 0,4% din suma retrasa (minim 3 lei), 0,5% din suma retrasa (minim 1 euro), in functie de valuta in care este efectuata retragerea.
Volksbank promoveaza doua produse de economisire pentru copii. Contul JUNIOR este promovat este disponibil in lei si euro si se adreseaza copiilor sub 18 ani. Contul JUNIOR PLUS este disponibil doar in RON si se adreseaza parintilor care au copii minori pana in 14 ani.
Dobanda este fixa, 4% pentru contul in lei si 2% pentru contul in euro.
Banca Transilvania ofera depozitul Kid Cont, cu acumulare si cu capitalizarea anuala a dobanzii, constituit in numele minorilor cu varsta cuprinsa intre o zi si 17 ani fara o zi, pe o perioada de minim 1 an si maxim 17 ani, in functie de varsta minorului. Dobanda este de 6,75% pentru lei, 3,25% euro, 2,25% usd.
Pentru fiecare perioada de 12 luni de functionare a depozitului Kid CONT, pentru toti clientii care si-au indeplinit obligatia de alimentare periodica a depozitului cu cel putin suma aleasa, se acorda o bonificatie suplimentara egala cu valoarea 1/12 din valoarea ultimei dobanzi platite, fara a depasi limita de 600 de lei. Bonificatia va fi platita in contul depozitului, in data de 1 iunie a fiecarui an.
Nivelul minim de alimentare lunara este de 42 lei (valoarea alocatiei de stat pentru copii poate fi virata direct de catre Directia Muncii in acest cont), respectiv 10 EUR/ 15 USD
Depozitul Viitorul de la Piraeus Bank este prevazut cu dobanda fixa pe toata perioada de constituire a depozitului (6, 2 si 24 luni) in lei, euro si usd; depozitul poate fi majorat in orice moment, suma depunerilor ulterioare putand fi de pana la 100% din suma depusa initial.
Depozitul poate fi lichidat inainte de scadenta cu un preaviz de 30 zile, fara a pierde dobanda acumulata. Banca nu percepe comisioane pentru retrageri la scadenta sau pentru constituire. Se poate opta pentru capitalizarea dobanzii la scadenta (dobanda acumulata se va adauga la suma depusa initial)
Suma minima necesara pentru constituirea depozitului: 2.000 RON, respectiv 1.000 EUR/USD.
Pentru depozitele constituite pe 6 luni, dobanda este de 7,10% pentru depunerile in lei, 3,00% pentru depunerile in euro si 2,75% pentru depozitele in usd; depozitele cu scadenta la 1 an sunt bonificate cu 7,00% in lei, 3.25% in euro si 2,85% in usd. Depozitele pe 2 ani sunt prevazute cu o dobanda de 6,75% in lei, 3,50% in euro si 3,00% in usd.
Kids Account - Economii pentru Copii de la Emporiki Bank se constituie pe numele minorilor cu varste cuprinse intre 1 zi si 18 ani. Suma minima de constituire este 100 RON. Banca nu percepe comisioane de constituire/administrare/inchidere. Comisionul de retragere nu se aplica in data in care copilul implineste 18 ani, dar se aplica in orice alta data. La fiecare 12 luni de la data constituirii, alimentarile contului pe ultimul an sunt recompensate cu un bonus. Valoarea bonusului anual se calculeaza ca 2% din media lunara a alimentarilor pe ultimele 12 luni. Alimentarile contului sunt permise oricand, pana la implinirea de catre copil a varstei de 18 ani.
Rata dobanzii este variabila, in functie de cotatia ROBOR(RON), calculata dupa formula ROBOR 3M - 1%.
Daca ofertele bancilor vi se par atragatoare, tot ce ramane de facut este sa va prezentanti la banca cu urmatoarele documente: certificatul de nastere al copilului si buletinul lui (daca are peste 14 ani), act de identitate pentru reprezentatul legal, pentru tutela/curatela: decizia de tutela/curatela emisa de o autoritate legala (original + copie sau copie legalizata la un notar public).

Sursa: Efin.ro

 

Articole Sfatul Specialistului »

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Asigurarea obligatorie de raspundere civila, un pas necesar pentru evitarea tragediilor in cluburi

Asigurarea de raspundere civila ar trebui sa fie obligatorie pentru patronii de cluburi, asa cum se...

Romanii cheltuie putin pe asigurari si prefera politele generale

Cetatenii romani cheltuie pe asigurari de 20 de ori mai putin decat orice alt cetatean european,...

IMM-urile - o oportunitate pentru asiguratorii din Romania, politele auto - un produs nesustenabil

"Suntem pe ultimele locuri din Europa in ceea ce priveste piata asigurarilor, insa avem teluri...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor