Iti poti pierde casa din cauza restantelor la creditul fara ipoteca


Data: 31.03.2011

Neplata la timp a ratelor lunare poate atrage dupa sine consecinte serioase, chiar si in cazul unui credit de nevoi personale fara garantii reale. Astfel, institutiile de credit pot executa silit conturile si orice bun aflat in posesia debitorului, inclusiv imobile, chiar daca imprumutul nu este garantat cu ipoteca, a precizat pentru eFin.ro Adrian Fenesan, avocat al casei de avocatura Gilescu&Partenerii CHSH.

In situatia in care in contract credit de nevoi personale nu s-au prevazut garantii imobiliare, bancile au calitatea de creditor chirografar si astfel pot incepe executarea silita a debitorului prin instituirea de popriri asupra conturilor si urmarirea bunurilor mobile. Daca banca nu se indestuleaza prin executarea silita asupra conturilor debitorului respectiv dupa vanzarea bunurilor mobile se poate demara executarea bunurilor imobile, spune avocatul.

Inainte de initierea procedurii, banca va comunica in mod obligatoriu debitorului o somatie. Daca in termenul aratat in somatie debitorul nu plateste suma datorata, executorul va putea trece la sechestrarea bunurilor urmaribile ale debitorului.

Executorul va identifica si va evalua cu acordul partilor bunurile sechestrate. In caz contrar, acesta va solicita efectuarea unei expertize, bunurile urmand a fi evaluate la valoarea lor de circulatie. Bunurile sechestrate se pot lasa, cu acordul bancii, in custodia debitorului, care le poate folosi cu conditia sa nu piarda din valoare prin intrebuintare. Daca exista insa pericolul ca debitorul sa instraineze, sa substituie ori sa deterioreze bunurile sechestrate, executorul le va sigila sau le va ridica de la debitor.

Bunurilor mobile sechestrate pot fi valorificate prin vanzare la licitatie publica, vanzare directa si prin alte modalitati admise de lege. In cazul in care obiectul executarii silite este format din mai multe bunuri imobile distincte ale debitorului, procedura de vanzare prin licitatie publica se va indeplini pentru fiecare bun in parte. In vederea identificarii imobilului urmarit, executorul judecatoresc se va deplasa la locul unde este situat acesta si va incheia un proces-verbal de situatie. Dupa intocmirea procesului-verbal de situatie executorul va soma pe debitor ca, daca nu va plati, se va trece la vanzarea imobilelor cuprinse in acest proces-verbal. Executorul va lua masuri ca somatia sa fie inscrisa in cartea funciara.

Daca in termen de 15 zile de la primirea somatiei debitorul nu plateste datoria, executorul judecatoresc va incepe procedura de vanzare. Executorul va stabili de indata pretul imobilului, iar in cazul in care considera necesar va cere parerea unui expert. Practica ne demonstreaza adeseori ca imobilele supuse procedurii de vanzare sunt evaluate sub valoarea lor reala, informeaza Adrian Fenesan.

In termen de 5 zile de la stabilirea pretului imobilului executorul va intocmi si va afisa publicatia de vanzare a acestuia. Vanzarea la licitatie se face in mod public si se va tine separat pentru fiecare imobil sau corp de proprietate.

Suma de bani realizata prin executarea silita se elibereaza creditorului urmaritor pana la acoperirea integrala a drepturilor sale, iar suma ramasa disponibila se preda debitorului, conchide avocatul Gilescu&Partenerii CHSH.

La sfarsitul lunii februarie, sumele restante au inregistrat o noua crestere, urcand la 17,6 miliarde lei (8% din soldul total al creditelor acordate populatiei si companiilor). Dintre acestea, creditele de nevoi personale, acordate in conditii foarte lejere in perioada anterioara crizei economice sunt principalele generatoare de restante.

Articol realizat cu ajutorul
 

\"\" 

Articole Sfatul Specialistului »

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Asigurarea obligatorie de raspundere civila, un pas necesar pentru evitarea tragediilor in cluburi

Asigurarea de raspundere civila ar trebui sa fie obligatorie pentru patronii de cluburi, asa cum se...

Romanii cheltuie putin pe asigurari si prefera politele generale

Cetatenii romani cheltuie pe asigurari de 20 de ori mai putin decat orice alt cetatean european,...

IMM-urile - o oportunitate pentru asiguratorii din Romania, politele auto - un produs nesustenabil

"Suntem pe ultimele locuri din Europa in ceea ce priveste piata asigurarilor, insa avem teluri...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor