Vrei castiguri sigure? Afla totul despre fondurile de investitii


Data: 13.07.2011

Investitia de baza in Romania este, de fapt, economisirea cu ajutorul unui depozit bancar, pentru ca romanii sunt inca reticenti la tentativa de a-si inmulti banii printr-un fond de investitii.
In conditiile in care dobanzile pe care le ofera bancile la depozitele in lei sunt mai mici decat rata inflatiei, atunci tinerea banilor intr-o banca isi pierde din importanta. Si atunci de ce sa nu incercam "marea cu degetul" si sa investim in fonduri care ne-ar putea aduce niste castiguri destul de insemnate pe durata unui an?
Spre exemplu, fondurile monetare au oferit un randament de peste 7,5% in ultimele 12 luni, acestea fiind printre cele mai sigure investitii de pe piata. Administratorii care au "grija" de aceste fonduri investesc majoritatea banilor in certificate de depozit si depozite bancare. 
Daca luam cele mai profitabile fonduri de la aceasta categorie, acestea sunt Raiffeisen Monetar si Certinvest Monetar, cu castiguri anualizate de 7,9%, si BCR Monetar, cu 7,6%. 
Si fondurile de obligatiuni si instrumente cu venit fix putem spune ca au mers bine, avand in vedere ca acestea au inregistrat castiguri apropiate de valoarea ratei de inflatie din ultimele luni. Cel care a adus cei mai multi bani investitorilor este BCR Obligatiuni care a obtinut o profitabilitate anualizata de 8,6%. Aproape 80% din banii plasati de fond sunt in obligatiuni, pe care Certinvest Obligatiuni, fondul care-l urmeaza ca profit (8,00%), are 80% din bani impartiti in certificate de depozite, depozite bancare si obligatiuni. 
Daca ne orientam spre fondurile diversificate vom vedea la categoria celor defensive ca Global Carpatica este fondul cu cele mai frumoase sume aduse investitorilor. Profitul pe ultimele 12 luni, luand ca luna finala mai, s-a ridicat la 11,7%. Star Focus, cel de-al doilea fond de la defensive, a inregistrat o crestere de 8,9% in ultimul an. Grosul acestor fonduri este investit in depozite bancare si certificate de depozit. 
OTP Balansis si-a adjudecat titlul de cel mai profitabil fond din cadrul celor echilibrate, dupa ce a avut un castig de 16,5%. BCR Dinamic este cel de-al doilea jucator care se bucura de profituri bune - 12,5% in ultimul an. Din toate cele 7 fonduri care sunt prezente pe aceasta piata, 5 au obtinut castiguri mai mari de 9%. 
Fondurile dinamice Carpatica Stock, Certinvest Dinamic si Napoca au obtinut profituri considerabile: 14,9%, 10,5% si respectiv 9%. Mai bine de 50% din banii pe care aceste fonduri ii au plasati sunt in actiuni cotate, fapt pentru care daca va uitati la evolutia pe ultimii 3 ani veti vedea ca toate au avut scaderi considerabile (doua din trei), in cazul lor criza spunandu-si cuvantul. 
Star Next este entitatea din categoria fondurilor flexibile care a avut parte de o crestere considerabila in ultimul an - 14,9%. Portofoliul investitional al acestui fond a fost impartit echilibrat intre depozite bancare/certificate de depozit si actiuni cotate. Acesta este urmat de doua fonduri administrate de BRD, Diverso si Actiuni, care s-au bucurat de castiguri de 11,25% si respectiv 11,4%. 
Se pare ca administratorii BCR si Certinvest stiu sa se orienteze foarte bine in investitii, avand in vedere ca si la fondurile de actiuni tot entitatile gestionate de ei sunt in fruntea clasamentului. BCR Expert si Certinest XT Index au inregistrat profituri de 19,6% si, respectiv, 18,2%.
Sursa: Ziare.com

 

Articole Sfatul Specialistului »

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Asigurarea obligatorie de raspundere civila, un pas necesar pentru evitarea tragediilor in cluburi

Asigurarea de raspundere civila ar trebui sa fie obligatorie pentru patronii de cluburi, asa cum se...

Romanii cheltuie putin pe asigurari si prefera politele generale

Cetatenii romani cheltuie pe asigurari de 20 de ori mai putin decat orice alt cetatean european,...

IMM-urile - o oportunitate pentru asiguratorii din Romania, politele auto - un produs nesustenabil

"Suntem pe ultimele locuri din Europa in ceea ce priveste piata asigurarilor, insa avem teluri...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor