Vrei sa faci un descoperit de cont? Vezi ce banci au astfel de oferte


Data: 26.04.2011

Unul dintre cele mai apreciate tipuri de imprumuturi de pe piata bancara il reprezinta cel care permite accesarea de sume mici, de pana la cateva salarii. Descoperitul de cont sau overdraft-ul ar putea reveni "pe val", in conditiile in care creditele in valuta vor fi tot mai putin accesibile, iar creditele de nevoi personale propriu-zise raman la fel de scumpe. 
Cea mai mare parte a bancilor de pe piata romaneasca au o astfel de oferta, care poate fi accesata numai de persoanele care au la un creditor un cont curent in care isi primesc salariul. 

La BCR, de exemplu, suma minima care poate fi luata este de 500 de lei si poate ajunge pana la maxim valoarea a 6 salarii, dar fara a depasi 20.000 de lei. Imprumutul se poate obtine destul de usor de la orice sucursala pe baza adeverintei de venit sau a extrasului de cont. 

BCR lucreaza cu o dobanda variabila in functie de referinta Robor la 3 luni (3M) valabil la 31 martie 2011 in valoare de 5,68%, la care se adauga marja fixa a bancii de 7 puncte procentuale. DAE ajunge aici la 13,44%. In cazul in care aveti anumite probleme, exista si o dobanda penalizatoare care este constituita din dobanda propriu-zisa a descoperitului de cont, plus alte 5 puncte procentuale. Perioada de creditare este de maxim 12 luni. 

BRD - perioada dubla de creditare

In cazul celui de-al doilea mare jucator din piata bancara locala, BRD, perioada de creditare se poate intinde la 24 de luni, conform informatiilor de pe site-ul bancii. Si limita de imprumut este mai mare decat la BCR, aici putand ajunge pana la 10.000 de euro. 

Pentru analiza dosarului, banca va percepe un comision de 20 de lei, daca imprumutul este in moneda nationala. Daca este in dolari sau euro, comisionul este de 5 dolari/euro. Daca doriti reinnoirea liniei de creditare sau majorarea acesteia va mai costa 20 de lei. 

UniCredit Tiriac, salariul minim de 400 lei

Facilitatea "descoperit de cont" se reinnoieste anual si poate fi solicitata de orice persoana care castiga un salariu net lunar de minim 400 lei, virat intr-un cont curent deschis la UniCredit Tiriac Bank, anunta banca. 

Creditorul calculeaza dobanda considerandu-se valoarea utilizata a descoperitului de cont si perioada aferenta acestuia (numar de zile). Dobanda este de 18,19% pe an. Rata dobanzii este variabila si se calculeaza in functie de indicele de referinta Robor 6M. Costurile unui cont curent variaza de la 20 lei la 180 lei pe an, in functie de pachetul ales.

Exemplu de overdraft, marca Intesa Sanpaolo

La Intesa Sanpaolo venitul minim pentru accesarea descoperitului de cont trebuie sa fie de minim 450 de lei. In cazul acestei banci, dobanda se calculeaza in functie de Robor la 3 luni plus 9,75%. Pe site-ul bancii se mantioneaza ca nu exista alte comisioane. 

Daca se ia drept exemplu o familie cu un copil, in care solicitantul are un venit lunar de 4.043 lei, fara alte rate, el se poate califica la un credit in valoare de 24.000 lei pe o perioada de 18 luni. Suma de plata ajunge la un maxim lunar de 301,47 lei, in timp ce DAE va fi de 15,83%. 

Garanti Bank ofera overdraft numai in lei, indicele de referinta care se calculeaza la oferta fiind Robor la 3 luni. Dobanda acestei facilitati este de 10,68% in timp ce DAE ajunge la 11,22%.

Sursa: Ziare.com

Articole Sfatul Specialistului »

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Asigurarea obligatorie de raspundere civila, un pas necesar pentru evitarea tragediilor in cluburi

Asigurarea de raspundere civila ar trebui sa fie obligatorie pentru patronii de cluburi, asa cum se...

Romanii cheltuie putin pe asigurari si prefera politele generale

Cetatenii romani cheltuie pe asigurari de 20 de ori mai putin decat orice alt cetatean european,...

IMM-urile - o oportunitate pentru asiguratorii din Romania, politele auto - un produs nesustenabil

"Suntem pe ultimele locuri din Europa in ceea ce priveste piata asigurarilor, insa avem teluri...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor